Tovább az iskolai nyitó oldalra >>
   
   
Sütő tanműhely
bemutatása
Sütő-cukrász képzés
bemutatása
Élelmiszervizsgáló
laboratórium
bemutatása
Gépész tanműhely
bemutatása

Az iskola által indított képzésekről részletes részletes információk >>

A szakiskolai képzéshez tartozó szintvizsga feladatok >>

Sütő tanműhely bemutatása

A sütőipari gyakorlatok képzési helye a sütő tanműhely. Tanulóinknak itt van lehetőségük a sütő szakma elsajátítására. A sütő tanüzem a termelő üzemből, oktató teremből és az üzemhez tartozó helyiségekből (bolt, raktárak) áll. Tanüzemben 4 különböző típusú dagasztógép, feldolgozógépek, kelesztő és 3 kemence szolgálja a termékek gyártását. A lehető legjobb hely ez a tanulók számára, mivel külön-külön vagy 2-3 fős csoportokban tudunk foglalkozni a diákjainkkal, így könnyen és gyorsan tudják elsajátítani a szakma fontosabb fogásait. Az első évben a tanulók szakoktatói irányítás mellett végzik a különböző sütőipari termékek készítését. Következő években diákjaink már önállóan is tudják kezelni a sütőipari gépeket, és képesek elkészíteni számos sütőipari terméket.

Az itt töltött 3 tanév alatt tanulóink különböző sütőipari finomságokat készítenek, mint például kakaós csiga, lekváros táska, pogácsák, kalácsok, kenyerek.

Sütőipari termékek készítésének lépései:

1. Anyagok előkészítése
2. Tésztakészítés,
3. Tészta érés
4. Feldolgozás
5. Kelesztés
6. Sütés

A tanulók által készített termékekről bővebben a sütő szakbolt árjegyzéke között olvashatsz.

A tanműhelyi gyakorlatokon kívül tanulóink a Ferrosüt üzemeiben szerezhetnek szakmai gyakorlatot. A nyári termelési gyakorlatokat az iskolai tanműhelyben, Ferrosüt üzemeiben, vagy más sütőipari cégeknél végzik.

A tanműhelyben olyan események is megrendezésre kerülnek, amelyeken bizonyíthatják (és bizonyítják is) tanulóink szakmai tudását , készségét. Minden évben indulnak tanulóink szakmai tanulmányi versenyre amelyre tanműhelyben készülnek fel. Diákjaink OSZTV-n (Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen), SZKTV-n (Szakma kiváló tanulója Versenyen) és a Csapó Dániel emlékversenyen nagyon szép eredményeket érnek el, emelve ezzel saját és iskolájuk elismerését.

A végzett tanulók iránt nagy igény jelentkezik mind a feldolgozó üzemek, mind az áruházláncok részéről. Szintén megnövekedett a szakmunkások iránt az érdeklődés Európa számos országából, amely jó elhelyezkedési lehetőséget jelent tanulóinknak.

A sütő-cukrász képzés bemutatása

A sütő-cukrász gyakorlati képzés cukrász része tanműhelyünkben 2 üzemrészben történik. A gépekkel és eszközökkel jól felszerelt műhelyek 12 fős csoportok oktatását teszik lehetővé. A cukrász tanműhelyben diákjaink a gyakorlatokon különböző süteményeket (isler, linzer, piskótatekercs, krémes, néró, stb.) és tortákat (csoki, dobos, dió, gesztenye, lúdláb, stb.) készítését sajátítják el. A termékeket a tanulók recept alapján először oktatói segítséggel készítik el, majd önállóan dolgoznak.

Első években olyan süteményekkel ismerkednek, amelyek elkészítése egyszerűbb (isler, linzer, piskótatekercs, kókuszkocka, sós teasütemény, stb.). Később az összetettebb termékeket (fatörzs, krémes, franciakrémes, torták, stb.) elkészítését tanulják meg.

A tananyag látványos része a díszítő műveletek és díszmunkák elsajátítása. Itt is az alapoktól haladnak a bonyolultabb műveletekig. Díszítéseket készítenek: vajkrémmel, tejszínhabbal, marcipánnal, csokoládéval, glazúrral, traganttal, dobos cukorral, karamellel, grillázzsal. A díszmunka elkészítését a tanuló maga tervezi meg saját ötlete alapján, oktató segít a szakmai kérdésekben. A képzés végén a diákok szakmai vizsgán adnak számot tudásukról.

Továbbtanulási lehetőségek:

Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar
1118 Budapest, Villányi út 29-43.
Web: www.uni-corvinus.hu

 

Élelmiszervizsgáló laboratórium bemutatása és feladata

Az iskola tanulói laboratóriuma a tanműhely padlásterében és a gépműhely hegesztő műhelyéből kialakított mérőszobában üzemel, melyeknek jelenleg hármas funkciót kell ellátnia. Elsősorban az élelmiszeripari minőségellenőrzés, minőségbiztosítás és az alapmérések gyakorlat tantárgy gyakorlati oktatóhelye az élelmiszeripari technikus és szakmunkás tanulók részére. Másodsorban a tanüzem üzemi laboratóriuma. Harmadsorban - gyakorlati képzési időn kívül - a közismereti és szakmai elméleti oktatás egyik tanterme.

A laboratórium helyiségei és használatuk:

A padlástérben kialakított laboratórium egy tanulói laboratóriumból, mérlegszobából, műszeres mérőszobából, előkészítő laboratóriumból, valamint egy labor irodából, és női, férfi mellékhelyiségekből áll. Az alapmérések gyakorlat szaktanterme a géptanműhely épület földszinti helyiségében van kialakítva. A laboratóriumi helyiségeket a tanulók csak tanári felügyelet mellett használhatják a laboratóriumi gyakorlatot vezető tanár által megszabott feladatok elvégzésére. A mérlegszobában a tára-mérlegen vagy az analitikai mérlegen elvégzendő tömegmérésen, illetve automata mérleggel kombinált nedvességtartalom meghatározó berendezéssel történő mérésen kívül más feladat nem végezhető.

A műszeres mérőszoba csak a műszeres mérés végrehajtásának idejére és céljára használható, ott minta előkészítés, illetve a műszereket közvetve vagy közvetlenül károsító feladat nem hajtható végre.

Letölthető a Chamlab program, mely segítségével játékos formában végezhetők laboratóriumi tevékenységek.

Letöltés

Letöltés után el kell indítani a letöltött fájlt, amely kicsomagolja önmagát egy chemlab mappába, ahonnan a chemlab.exe állománnyal futtatható a program.

A gépész tanműhely bemutatása

Előzmények:

Iskolánk jelenlegi gépész tanműhelye 1993-ban az élelmiszer-ipari tanüzemünk mellé épült. Ezzel az építkezéssel a gyakorlati oktatás teljes egészében a Kismezei utcai épületekbe került.

Az épület elkészültével a gépészeti oktatásunk méltó környezetbe került. Nagy szükségünk volt a korszerű épületre, mivel az élelmiszer-ipari gépésztechnikus osztályoknak jelentős óraszámban volt gépészeti gyakorlatuk. Emellett az élelmiszer-ipari tagozatok géptani gyakorlati óraszáma is jelentős volt, ami szükségessé tette a tanműhely megépítését, a gyakorlatok korszerű környezetbe helyezését.

A fémipari alapozó gyakorlatok mellett itt zajlottak a sütő- és húsipari, valamint a pék-cukrász szakgéptani gyakorlatok is. A tanulók a fémipari alapozó, a gépelemszerelő, a szerelő, a forgácsolási, a hegesztési, valamint a mérőszobai gyakorlataikat is itt végezték. A kétszintes épület az ország élelmiszer-ipari iskolái által joggal irigyelt körülményeket teremtett a gépészeti oktatáshoz felszereltsége és korszerűsége miatt is.

Napjaink:

Az évek során az élelmiszer-ipari szakmák oktatása jelentős átalakuláson ment keresztül. A gépészeti tartalmú tantárgyak száma, illetve óraszáma jelentősen lecsökkent az előzőekhez képest, az élelmiszer-ipari technológia és a hozzá kapcsolódó szakmai tantárgyak, illetve a vállalkozási ismeretek javára. Ezek a változások, valamint az élelmiszer-ipari gépésztechnikus képzésünk megszűnése a gépész tanműhely szerepének átértékelésére késztette az iskolavezetést. Ennek eredményeként fokozatosan alakult ki a mai szerepe az épületnek. Jelenleg az épület alapvetően az élelmiszer-ipari képzésben résztvevő szakmai évfolyamok elméleti képzését szolgálja, a szakgéptani gyakorlatok mellett.

A szakmai elméleti tantárgyakat itt tanulják diákjaink a technikus szakon a 11. évfolyamtól a 14. évfolyamig, valamint a szakmunkás tagozaton a 11. évfolyamtól a 13. évfolyamig. Az épületben a műhelyek helyén 4 tanterem és 2 csoportszoba, valamint egy alapmérések gyakorlathoz kialakított mérőszoba ad lehetőséget a tanulásra. A termek közül kettő tanterem interaktív táblával felszerelt. Az épületben Wi-fi internetes hálózat működik, mely jelentősen megkönnyíti az internethasználatot.

Az eredeti funkcióját megtartó szerelőműhely a földszinten található. Itt végzik tanulóink a szakgéptani gyakorlatokat, heti 2, 3, illetve 4 órában, csoportbontásban. Itt megismerkednek az élelmiszeriparban alkalmazott gépelemekkel, hajtásokkal, gépekkel, berendezésekkel. Megismerik a gépek, berendezések működését, beállítását, napi karbantartási, beállítási feladatait. Gyakorolják az egyszerűbb karbantartási, szerelési, beállítási, tisztítási műveleteket. Elsajátítják a gépek biztonságtechnikai követelményeit, azok gyakorlati megvalósulását. Az elméleti tantárgyak közül a szakmai gépek és a munkavédelem tantárgyakból tanultak alkalmazására is szükség van a géptan gyakorlatokon. A gyakorlatok keretében üzemlátogatásokra is sor kerül a környék sütőipari és cukrászati üzemeiben, ahol a diákok megismerik azokat a berendezéseket, gépeket, melyekkel nem rendelkeznek tanüzemeink. A gyakorlaton résztvevő tanulóink számára az emeleten öltözők, mosdók állnak rendelkezésre.

 

 

   
  Copyright - 2013 - Minden jog fenntartva!